MEDYATİK BAKIŞ
Doğan SÜSLÜ
İletişim:0 532 728 45 53
e-mail:medyatikbakis@hotmail.
Depremi uzaktan izlemek o dehşeti insana tam anlamıyla hissettirmiyor. 17 Ağustos 1999’daki 7.4 büyüklüğündeki, merkez üssü Kocaeli, Gölcük olan Sakarya ve Yalova’da binaların yıkılmasına, can kayıplarına neden olan felaketi, İskenderun’da televizyonlardan, yazılı ve sözel medyadan izlemiştik. Dehşeti ve acıyı yüreğimizde hissetmiştik ama gündelik yaşam konforumuz yerinde diye hasıl olan felaketi tam olarak anlayamamıştık.
6 Şubat 2023 Pazartesi günü sabah 04.17 itibarıyla depremi yaşayınca ve sonrasında zor saatler ve günler geçirince, 1999 depremzedelerini daha iyi anlar olduk.
* 46 bin kişi yaşamını yitirdi
6 Şubat K.maras depremlerinden sonra 20 Şubat’da Hatay’da meydana gelen iki büyük deprem sonrası, yıkılan binalar, vefat edenler ve yaralalanların sayısında artış oldu. K.maraş, G.antep, Kilis, Hatay, Osmaniye, Ş.urfa, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya ve Adıyaman illerinde yaklaşık 46 bin kişi yaşamını yitirdi. (Bu sayının çok daha fazla olduğunu iddia edenler var) Yaralı sayımız ise 90 bini geçti.
Depremde acılar ve dramlar çok büyük. Eşini ve çocuklarını, anne ve babasını, oğlunu ve gelinini, kızını, damadını ve torunlarını, kocasını, kız kardeşini, oğlunu, dedesini ve nenesini kaybedenlet var. Yan ve karşı komşularını yitirenler var. Kolunu, bacağını ve gözünü kaybeden, arkadaşlarımız ve yurttaşlarımız var. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Var oğlu var. Her yanımız ortak değer kaybı, her bir yanımız bir başka acı.
*Tesellisi yok
Yakın geçmişte depremden bağımsız, 32 yaşındaki evladının vefat acısını yaşamış bir baba olarak şunu söyleyebilir ve yazabilirim. Evlat acısının, aile bireylerinden birinin, ikisinin ya da yakınların kaybının tesellisi yok. Tüm başsağlığı dilekleri, teselli sözleri havada kalıyor. O acıyı, ‘ateş düştüğü yeri yakar’ misali çok yoğun yaşıyorsunuz. Bu yüzden biliyorum ki derin acı yaşayanları bu satırlar tam anlamıyla teselli etmeyecektir.
* Soruların cevapları henüz yok
Tablo ağır, acı büyük. Kafamızda onlarca hatta yüzlerce soru var ve an itibarıyla bu sorunların tatminkar açıklamaları yok.
Aile fertlerinden gayri, evini, eş eşyalarını ve iş yerini, beraberinde sermayesini yani her şeyini kaybedenler mevcut. İş yerlerini, bir ay veya bir kaç ay gecikmeyle açacaklarda, birikimi ya da yedek sermayesi olanlarda sorun yok. Sorun düzeni bozulanlarda. Sorun çadırda olanlarda. Sorun, gün kazanıp gün yiyenlerde. Sorun bir ceketi, bir battaniyesi olup, yedek erzakı, maaşı ve parası olmayanlarda.
* Umut, hep var olmalı
Bu şartlarda olanların bir bölümü biliyorum ki hepten umutsuzlar. Ancak hayatta olmaları onlar için bir umut sayılmalıdır.
Son haftalarda süper lig oyuncuları sırtlarında Kilis, Osmaniye, Hatay, Adıyaman Malatya, Ş.urfa, Adana, Diyarbakır, K.maraş, G.antep yazılı formalarla sahaya çıktılar. Her bir forma, her bir yürek, felaketten etkilenen illerimizi temsil etti. Beşiktaş – Antalya maçında binlerce oyuncak sevgili çocuklarımız için sahaya yağdı.
*Gönüllüler deprem bölgelerine gitti
Gönüllü meslek grupları deprem felaketi yaşayan illere dağıldılar. Kimisi ücretsiz saç ve sakal traşı yaptı. Kimisi bayanların saçını kesti, yıkadı ve fönledi. Diş hekimleri ücretsiz dolgu ve diş çekimi yaptı. Animasyon grupları, güzel yürekli Palyaçolar, çocuklarımızı deprem travmasıni unutturmaya yönelik etkinlikler düzenlediler. Ressamlarımız, eğitmenlerimiz, duvar çizimleriyle, İngilizce derslerle çocuklarımıza şoku unutturmaya çalıştılar.
* Devlet esastır
Hükümet ler belki gelir geçer ama devlet esastır. Devlet mutlaka depremzedeleri kucaklayacak ve imkan dahilinde herkesin yanında olma gayreti gösterecektir.
Beraberinde Avrupa Birliği Fonları, BM Yardım ve Projrleri, ülke yardımları bir şekilde deprem illerine ‘bundan sonrada’ ulaşacaktır. Dünyadaki İskenderun ve Hataylılar, dünyadaki Malatyalılar, Adıyamanlılar ve dünyadaki Türkler, bir araya gelip, belki de asrın organizasyon ve yardımı için kolları sıvayacaklardır.
Devamı yarın