Freni Boşalan Kamyon Tehlikesi ve Toplantı

dogan-suslu-kose

MEDYATİK BAKIŞ

Doğan SÜSLÜ

İletişim:0 532 728 45 53

e-mail:medyatikbakis@hotmail.com

 Hatırlanacağı üzere 20 Ocak 2014 tarihinde Freni patlayan kamyon tehlikesi ve Celal Dönmez ’in önerileri” başlıklı köşe yazımla İskenderun ve Belen için ciddi bir risk olan freni boşalan kamyon tehlikesine dikkat çekmiştim. Yazım öncesi ve sonrası da Sayın Celal Dönmez’in yerel  ve genel basına bazı demeçleri oldu. Kısaca üç hafta önce konu özellikle yerel gündemde yer buldu. Bu arada yanılmıyorsam 29 Ocak 2014 tarihinde Antakya’da, Vali Lekesiz’in başkanlığında Trafik Güvenliği Eylem Planı toplantısının ikincisi gerçekleştirildi.  

*Toplantıda Vali de konuştu

Anılan toplantıda konuşan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ”Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun birinci toplantısında 9 maddelik karar metni görüşülerek imzalanmış, alınan kararlar doğrultusunda, denetimler artırılmış, trafik kazalarına sebep olan unsurlarla ilgili bilgilendirici materyaller kullanılarak tüm yol kullanıcıları ve yayalara yönelik eğitim faaliyetlerine başlanmıştır. Kazaların yoğun olduğu nokta ve güzergâhlar tespit edilerek ilgili kurumlara bilgi verilmiş, trafik işaret ve levhaları gözden geçirilerek koordinasyon için yol haritası hazırlanmıştır” dedi.
*Vali Lekesiz “Trafik problemlerine sistematik yaklaşılmalı”
Vali lekesiz aynı toplantıda ayrıca şunları ifade etti ” Bütün faydalarına rağmen yük ve insan taşımacılığında motorlu taşıtların artan kullanımı, karayolları üzerinde can ve mal kaybını da beraberinde getirdi. Trafik kazalarının ülke ekonomilerine zararı da çok büyük olmuştur ve olmaktadır. Karayolu trafiğinde meydana gelen ölüm ve yaralanmalar ile bunların sosyal ve ekonomik sonuçları, trafik problemine sistematik bir yaklaşımı gerekli kılmaktadır.”
*Bilmiyorum, bilmiyoruz…
Evet, Sayın Lekesiz oldukça güzel tümcelerle Trafik Güvenliği ’ne işaret etmiştir. Peki Belen ve İskenderun’da freni boşalan kamyonlar konusu söz konusu toplantıda gündeme getirilmiş midir? Sayın Celal Dönmez’in önerilerine kulak asılmış mıdır? İnanın bilmiyorum, bilmiyoruz…  Şu günlerde eğitim ve öğretim veren okullarımız açılmış, siyasi partilerin seçim otobüsleri sayıca artmış, kısaca ilimiz, Belen ve İskenderun ilçe  trafiği oldukça hareketlenmiştir…  Temenni etmiyorum ama olası bir freni patlayan kamyon faciası kesin olarak can ve mal kaybına sebep olabilir.

*Alınması gereken tedbirleri hatırlayalım

Konuyla ilgili alınması gereken tedbirleri, 27 aralık 2013 tarihli İskenderun Doğan Petrol Civarındaki kaza dehşetini yaşayan Celal Dönmez ’in ağzından tekrar vermem gerekirse, o tedbirleri şöyle verebilirim “Hatay istikametinden gelen kamyon çekici, kamyon, tanker, mikser ve benzer ağır tonajlı araçlar mutlaka Sarımazı mevkiinden otobana zorunlu olarak yönlendirilmelidir. İskenderun’a girmesi gereken araçlar ise yine otoban üzerinden gidip, Akçay mıntıkasından İskenderun’a giriş yapmaları sağlanmalıdır. Arsuz yönünden gelen bu tip araçlarda yine otobana yönlendirilmeli, İskenderun’a girmesi zorunlu araçlar girişlerini yine Akçay’dan yapmalıdırlar. Hatay yönünden gelen yük taşıyan tüm araçları, tonaj yönünden denetlemek üzere Belen ilçesinin bir hayli dışında kantar ve denetleme istasyonu oluşturulmalıdır.  Kamyon tonaj yönüyle denetlendikten sonra aynı saha yakınındaki bir trafik ekibince de, bu kez araç trafik yönüyle denetlenmelidir. İstiap halini aşan kamyon ya da trafiğe uygun olmayan araç hemen orada bağlanmalı ve seyrine izin verilmemelidir.  Celal beyin diğer önerileri de var. Bunları 20 ocak 2014 tarihli köşe yazımda belirtmiştim. Yer darlığı nedeniyle tekrar yazamıyorum.

*Tüyleri diken diken eden iddialar

Bu arada 20 ocak 2014 tarihli köşe yazımı okuyan bazı okurlar “Doğan bey. Hem Celal Bey hem de siz iyi niyetle potansiyel bir trafik tehlikesine dikkat çekiyorsunuz ama bilmediğiniz bazı şeyler var. Bugün İskenderun genelinde bazı iş takipçileri, çaycılar ve oto galeri sahip ya da çalışanları araclığıyla, araçlar TÜV’e (TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları)  gitmeden muayene edilebiliyor. Bu işi yapanlara 20-30 TL vermek işi çözüyor. Bizce TÜV İstasyonları da ciddi bir biçimde denetlenmeli ve trafiğe uygun olmayan araçlara verilen ‘Trafiğe uygundur. Muayenesi yapılmıştır’ onayından dolayı, söz konusu araçların yapacağı kazalardan TÜV personeli ve kurumsal olarak TÜV’de sorumlu olmalıdır” şeklinde oldukça ciddi iddialar da bulundular.

*İddialar, ilgili makamlarca dikkatle incelenmelidir

İskenderun, Hatay ve hatta ülke genelinde bu ve benzer iddialar ilgili makamlarca dikkatle incelenmeli ve varsa böyle bir rezalet kesinlikle önlenmelidir… Aksi halde freni boşalan kamyon kazaları ile diğer kazalar artarak devam edecek ve gerek mülki amirlerimiz, gerekse diğer ilgili birim ve makamlarımız olası büyük çaplı trafik kazalarını izah edemez durumda olacaklardır… İddialar doğruysa, durum vahim, hepimiz için tehlike büyüktür… Düşünün,  kamyonun fren aksamı, direksiyonu ya da dingili oldukça sorunlu ama bu kamyon,  muayene istasyonundan  ‘sağlamdır, uygundur’ diye geçiyor… Yani bir nevi serseri mayın gibi dolaşan tekerlekli trafik celladı, trafik canavarı aramıza, kentimize ve bizlerin üzerine salınıyor…  Bir başka anlatımla ‘ ilgililer,  trafiğe sistematik olarak ağır, ağır yaklaşırken, freni boşalan kamyonlar, son sürat üzerimize yaklaşıyorlar.’  Gerçekten tehlike büyük. Lütfen bir değil birkaç kez düşünüp, bir an önce gereğini yapalım…

 

By admin Posted in Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.