Yargıtay Başkanı Ali Alkan ve hükümet…

dogan-suslu-kose

MEDYATİK BAKIŞ

Doğan SÜSLÜ

İletişim:0 532 728 45 53

e-mail:medyatikbakis@hotmail.com

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, hükümetin yargı paketine bir dizi eleştiride bulundu. Yargı paketindeki düzenlemelerde kurumsal ihtiyaçlarının sorulmadığını ifade eden Yargıtay Başkanı Alkan,“Teklifteki değişikler Yargıtay’a, yargı bağımsızlığına ciddi zarar verebilecek niteliktedir” dedi.   

Yargıtay Başkanı Ali Alkan yazılı açıklamasında özetle şu görüşlere yer verdi;

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmeye başlayacak olan, ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ başlıklı 2/2418 Esas numaralı teklif ile özetle; Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu seçimlerinin olağan süreleri dışında 3. kez yenilenmesi, Yargıtay’a yeni daireler kurulması, hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın Kurumun muvafakati olmaksızın Yargıtay’a atanması ve bu görevden alınması ile adli yıl açış töreninin kaldırılması öngörülmektedir.

yargitay-baskaniBu teklifin öncesinde veya hazırlanması sırasında kurumsal ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz sorulmadığı gibi bir istişare arayışına da girilmemiştir. Bu teklifteki değişikliklerin hangi ihtiyaçlara dayandığı, takvimlere bağlanacak derecedeki aciliyetlerin ne gibi sebeplerden kaynaklandığı bilinmemektedir. Bu teklifle, ileri sürülen değişiklikler, Yargıtay’ın taleplerine dayanmadığı gibi Yargıtay’a, yargısal kültüre, yargı bağımsızlığına ve temyiz incelemesinin mahiyetine ciddi zararlar verebilecek nitelikler taşımaktadır”

*Yargıtay’a müdahale Anayasanın ruhuna uygun değil

Başkan Ali Alkan açıklamasının devamında ise aşağıdaki konulara işaret etti “Yargıtay’ın, yasal seçim yetkisine dayanarak belirlediği Birinci Başkanlık Kurulunun görevine, hiçbir gerekçe gösterilmeden 6545 sayılı Yasa ile 28 Haziran 2014 tarihinde son verilmiş, bu yasa uyarınca henüz dört ay önce yeni bir seçim yapılmıştır. Tecrübe ve kıdemi önceleyerek seçilmiş bulunan yeni kurulun da görevine bu teklifle son verilmek istenmektedir. Bu müdahale, daha ne zamana kadar devam edecektir? Yürütme bu kurul nasıl oluşursa memnun kalacaktır? Bu kurula 3. kez seçilecek olan yüksek yargı üyelerine bu türden bir memnuniyet yükünü yüklemek onlara da haksızlık olmayacak mıdır? Anayasamızın 154. maddesi gereğince, Adli Yargının temyiz mercii olarak görevlendirilmiş bir Yüksek Mahkeme olan Yargıtay’ın, işleyiş ve organizasyon olarak da bağımsızlığı korunmalıdır. Zira Yargıtay’ın kuruluşu ve işleyişi de Anayasamızın 154/son maddesi gereğince ‘mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı’ esaslarına tabidir. Yargıtay’ın, yasal seçim yetkisine dayanarak Büyük Genel Kurulu tarafından oluşturulan birimlerine sıkça yapılan bu tür müdahaleler Anayasamızın sözüne ve ruhuna uygun değildir.”

*Dünyanın en büyük temyiz mahkemesi Yargıtay’dır

Başkan Ali Alkan açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi “Ülkemizde yargının iş yükü sorunu yapısaldır, Yargıtay’ın tek başına sebep olduğu ve tek başına çözebileceği bir sorun değildir. Yılda bir milyon dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay, dünyanın en büyük temyiz mahkemesi durumundadır. Yapılmak istenen bu düzenleme ile Yargıtay yüzde otuz oranında daha büyüyerek üye sayısı 516’ya ulaşacaktır. Yargıtay’a gelen dosya sayısı her yıl yüzde on civarında arttığından, bu artışa bağlı olarak gerçekleştirilecek bu türden değişiklikler her üç yılda bir Yargıtay’ın yüzde otuz oranında büyümesi sonucunu doğuracak ve Yargıtay’ın bir içtihat mahkemesi olma özelliğini tamamen ortadan kaldıracaktır. İş yükü sorunu, sadece Yargıtay’ı büyütme anlayışına bağlı olarak çözülmeye çalışılacaksa, bu yöntem hem sorunu çözmeyecek hem de Yargıtay’ı bir Yüksek Mahkeme olmaktan çıkaracaktır.”

*Bir dizi yanlışın önü açılabilir

Yargıtay Başkanı Ali Alkan açıklamasının son bölümünde ise şu görüşlere yer vermiş “Yargının bağımsızlığı en başta yargı kurumlarının organizasyonlarında ve işleyişinde kendini gösterir. Yargının teşkilat yapısı ile yargısal alan; beklentilerle, ani gelişen olaylar üzerine, makul, meşru ve haklı gerekçe içermeden, tek taraflı olarak düzenlenebilecek bir alan olmamalıdır. Özellikle yargıya tanınan yasal demokratik seçim hakkının kullanılması sonucunda oluşan temsile, yeni bir yasa değişikliği ile tekrarlanan bu tür müdahale düşünceleri kabul edilemez. Bu kapsamda, yapılacak düzenlemeler, yargıda devamlılık ve tutarlılık esaslarına aykırı, geçmişe ve geleceğe sâri bir dizi yanlışın önünü açabilecek niteliktedir.”

*Başkan Alkan’ın öneri ve eleştirilerine kulak verilmelidir

Başkan Ali Alkan, görsel medyadan izlediğim kadarıyla son derece nazik bir kamu görevlisi. İşinin ehli. Hukuku çok iyi biliyor. Bu nedenle bu deneyimli hukukçunun görüş, öneri ve eleştirilerine mutlaka kulak verilmelidir. Ak Parti iktidarı 12. Yılını doldururken, iktidar son yıllarda “Biz yaparız ve olur” mantığını sıklıkla uygulamaya başlamıştır. Ancak her zaman iktidarın evdeki hesabı çarşıya uymaz. Yargıtay, Anayasa’nın teminatı altındadır. Hukuka aykırı düzenlemeler mutlaka ilgililerce Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak ve Anayasa’ya aykırılıklar tespit edilip, yanlışlardan dönme yoluna gidilecektir…

*Devlet krizi oluşmasın  

Bu süreçte kaybeden de Türkiye, Türkiye yaşayanları ve Türk Hukuku olacaktır. Oysa artık kaybetme değil kazanma zamanıdır. Dayatma, müdahale, Anayasal kurumlarla oynama çok tehlike boyutlara gelir olmuştur. Devletin yapısıyla çok fazla oynamak akılcı bir tutum değildir. Gün gelir devletin kurumlarıyla hükümet arasında önemli sorunlar çıkar ki bunun adı da devlet krizi olur. Bu yüce millet krizlerden çok çekti. Kriz yerine uzlaşı ve seçmenin kalan % 48’nin görüşlerine saygı duymak gerekir. Hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni krizler yaratmaktan ve köklü devlet kurumlarının yapısıyla oynamaktan artık vazgeçmelidir. İktidarın hatalarda ısrarı, kendi sonunu hazırlar. Alternatifsizlikle övünenler, birden bire karşılarında alternatif ve alternatiflerin olduğunu görebilirler. Günümüz hükümet ve liderleri vazgeçilmez değildir…

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.